Vulvitis
Vulvitis (ook wel vulvovaginitis), is een ontsteking aan de vulva, dus aan het externe deel van vagina. Deze ontsteking is vrijwel altijd het gevolg van een ander probleem. Er zijn namelijk diverse aandoeningen en uitlokkende factoren die vulvitis kunnen veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van vulvitis?
De symptomen van vulvitis kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak, maar ze omvatten vaak:
- Jeuk: Eén van de meest voorkomende symptomen is jeuk of irritatie in het vulvaire gebied. Dit kan zowel aan de binnenste schaamlippen, de buitenste schaamlippen, de vagina zelf of aan de ingang van de schede zijn.
- Roodheid: De huid rond de vulva kan rood worden.
- Zwelling: Er kan sprake zijn van een opgezwollen vulva, waarbij bijvoorbeeld de clitoris of de schaamlippen gezwollen zijn.
- Pijn: Een branderig gevoel kan ontstaan aan de schaamlippen of in de vagina zelf, vooral tijdens het plassen of tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook ervaren sommige vrouwen pijn aan de venusheuvel.
- Afscheiding: Veranderingen in de vaginale afscheiding, zoals toegenomen hoeveelheid of verandering van kleur en consistentie.
- Gevoeligheid: De vulva kan gevoelig zijn bij aanraking.
- Veranderingen in de huid: Soms kunnen er scheurtjes, blaren of andere huidveranderingen optreden.
Bijkomende symptomen: Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er andere symptomen optreden, zoals koorts, pijn in het bekkengebied of ongemak in het algemeen.
Ook verandert de hoeveelheid vloed, ook wel fluor genaamd. Deze kan er ook anders uitzien of anders ruiken. Soms ontstaan er blaasjes, scheurtjes of witte, schilferige vlekken op de huid van en rond de vulva.
Vulvitis kent vele symptomen. De klachten die ervaren worden door de huidaandoening verschillen per persoon. Ook de intensiteit van de klachten wisselt.
DermaSilk heeft speciaal ondergoed ontwikkeld om de huid te helpen herstellen.
Wie kan vulvitis krijgen?
Vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van Vulvitis. Voor sommige leeftijdsgroepen liggen uitlokkende factoren meer voor de hand. Zo kan vulvitis ontstaan door een laag oestrogeengehalte, wat meestal voorkomt tijdens en na de menopauze.
Wat zijn de oorzaken?
Vulvitis kent een tal van verschillende mogelijke oorzaken zoals (huid)aandoeningen, infecties, irriterende stoffen, een laag oestrogeengehalte en diverse uitlokkende factoren.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal wordt de diagnose gesteld door een gynaecoloog. Er zijn vaak meerdere onderzoeken nodig om te achterhalen wat het achterliggende probleem is van de vulvitis. Eenmaal vastgesteld, is vulvitis vaak goed te behandelen.
Hoe wordt vulvitis behandeld?
De behandeling van vulvitis is afhankelijk van het achterliggende probleem. Soms schrijft de arts een corticosteroïd (hormoon-) zalf of oestrogeencrème voor. In het geval van een allergische reactie kan een antihistaminicum helpen.
Gebruik DermaSilk als aanvullende behandeling
Als aanvulling op de behandeling kan DermaSilk Intimo de klachten (jeuk, irritatie, roodheid, infecties en pijn) van Vulvitis verlichten. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen.
De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.
Tips voor vulvitis
De klachten van vulvitis kunnen worden verergerd wanneer de huid geïrriteerd raakt.
- Draag zo min mogelijk strakke kleding (broeken, panty’s of leggings).
- Gebruik neutrale middelen om de huid mee schoon te maken. Deze zijn parfum-vrij.
- Probeer alleen zeep of shampoo te gebruiken wanneer dit nodig is en doe dit zo kort mogelijk (aan het einde). Neem geen bubbelbad en gebruik geen geparfumeerde zeep.
- Blijf niet onnodig lang in een nat badpak, gym- of balletkleding rondlopen.
- Gebruik geen wasverzachter voor de kleding.
Wil je meer weten?
Als je klachten ervaart aan de vulva kun je het beste naar de huisarts gaan. Hij of zij kan je dan doorsturen naar een specialist.