Eczeem
Eczeem is een huidziekte waarbij er ontstekingen van de huid ontstaan. Er bestaan verschillende soorten eczeem, zowel chronische soorten als niet chronisch. Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is niet besmettelijk. Wel kan het erfelijk zijn.
Welke soorten eczeem zijn er?
Er zijn nogal wat soorten eczeem. Elk met unieke kenmerken. We benoemen 5 veelvoorkomende soorten eczeem.
Atopisch eczeem: Kenmerkt zich door een rode, jeukende huid met schilfering. Deze eczeemsoort komt vaak voor bij mensen met een genetische aanleg voor allergieën.
Contacteczeem: Ontstaat door direct contact met een irriterende stof of allergie-veroorzakende stof. Het kan acuut of chronisch zijn.
Seborroïsch eczeem: Heeft een schilferige, rode huid, vaak op delen van het lichaam waar talgklieren actief zijn, zoals de hoofdhuid (roos).
Dyshidrotisch eczeem: Een eczeemsoort waarbij blaasjes gevuld zijn met vloeistof op handen en voeten, vaak gepaard met jeuk. Tevens is deze eczeemsoort zeer besmettelijk.
Nummulair eczeem: Bestaat uit ronde, rode plekken op de huid die vaak jeuken. Het komt voor in ‘muntachtige’ vormen.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen van eczeem kunnen variëren afhankelijk van het soort eczeem en de ernst ervan. De meest voorkomende vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, vertonen over het algemeen de volgende symptomen.
- Rode plekken, dit is vaak een teken van een ontsteking.
- Blaasjes, bultjes en zwellingen gevuld met vocht.
- Huidbeschadigingen zoals schilferingen, korstjes, kloofjes.
- Vaak gaat dit gepaard met jeuk. De huid kan warm aanvoelen.
Hoe het eczeem zich ontwikkelt is moeilijk om te voorspellen. Bij chronische eczeem is er vaak sprake van twee fases: de acute en de chronische fase.
Tip: DermaSilk helpt de eczeemhuid herstellen.
Hoe ontstaat eczeem?
Onze normale huid is opgebouwd uit meerdere lagen. De bovenste laag beschermt de huid tegen dreigingen van buitenaf. Het vormt een barrière. Daarnaast zorgt het ervoor dat er niet te veel water verloren gaat. Water is nodig om de huid gezond te houden. Huidvet speelt hierbij een belangrijke rol, omdat hierin het water wordt opgeslagen.
In het geval van een eczeemhuid is de barrière verstoord. Er is minder huidvet aanwezig waardoor de huid snel uitdroogt. Hierdoor is de huid ook minder beschermd voor dreigingen van buitenaf. De huid raakt droog en schilferig. Verder kan het sneller ontsteken en ontstaat er jeuk.
Welke oorzaken spelen een rol bij het ontstaan van eczeem?
Op dit moment is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van eczeem. Erfelijke aanleg is belangrijk, maar er zijn meerdere externe en interne factoren die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren.
Enkele factoren zijn:
- Een overgroei van huidbacteriën
- Een klimaat met droge lucht of warmte
- Een verminderd afweersysteem, stress of emotionele spanning
- Zweet
- Irriterende textiel, zoals wol en strakke kleding
- Water en zeepachtige middelen
- Alcohol
Wat valt er te doen tegen eczeem?
De behandeling van eczeem kan verschillen per soort eczeem, maar de basis is vaak gelijk. Over het algemeen wordt eerst een crème of zalf geadviseerd die de huid verzorgt en beschermd door het vochtgehalte te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is ALHYDRAN Eczema Care.
Wanneer het eczeem niet minder wordt, het erg jeukt of wanneer je veel krabt, kan de arts een hormoonzalf (corticosteroïd) voorschrijven. Hierbij is het belangrijk dat je het schema goed volgt.
Naast deze standaard kunnen ander alternatieven worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan lichttherapie, antihistamine, teerzalf en medicatie die het afweersysteem beïnvloeden. Of deze behandelingen van waarde zijn verschilt per persoon, ze worden vaak voorgeschreven door de dermatoloog.
Vul de behandeling aan met DermaSilk
Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk medische verbandkleding gebruiken. Jeuk bij eczeem kan verergerd worden door het dragen van irriterende, ruwe textielsoorten zoals wol. Daarnaast is het belangrijk dat de huid kan ademen door de kleding. Synthetische materialen kunnen broeierig zijn, hierdoor kan jeuk erger worden.
DermaSilk kleding helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen. Het heeft een antibacteriële werking en doodt bacteriën en schimmels. Dit zorgt ervoor dat ontstekingen actief worden geremd. De vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast laat de stof de huid ademen.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.