Lichen simplex chronicus
Lichen simplex chronicus is een chronische huidziekte die ontstaat bij dwangmatig krabben en wrijven. Het veroorzaakt jeuk en pijn. De huidaandoening is niet besmettelijk of erfelijk, maar je kunt er wel een aanleg voor hebben.
Wat zijn de symptomen?
- Verdikking van de huid: De aandoening leidt tot een toename van de dikte van de huid op bepaalde gebieden. Dit ontstaat als gevolg van langdurige wrijving of krabben.
- Jeuk: Ernstige jeuk is een kenmerkend symptoom van lichen simplex chronicus. Het krabben is vaak een reactie op de jeuk, wat de aandoening verder kan verergeren.
- Roodheid: Het aangetaste gebied kan rood van kleur worden als gevolg van ontsteking door wrijving en krabben.
- Schilfering: De huid kan schilferig zijn als reactie op de chronische irritatie.
- Veranderingen in huidskleur: De huid kan donkerder worden (hyperpigmentatie) of lichter worden (hypopigmentatie) op de plaatsen waar lichen simplex chronicus zich ontwikkelt.
- Korstvorming: Door het herhaaldelijk krabben kan de huid beschadigd raken en korstjes vormen.
Lichen simplex chronicus betekent letterlijk ‘lang bestaande verharding van de huid’. Hierbij worden de huidlijnen zichtbaarder of grover. Ook kan er haarverlies optreden op de gebieden met haar.
Op welke plekken tref je Lichen simplex chronicus aan?
De afwijking is vaak te vinden op plekken die makkelijk te bereiken zijn, zoals de nek, het hoofd, de achterzijde van de arm, geslachtsdelen (balzak bij de man, buitenste schaamlippen bij de vrouw), het scheenbeen, dijbenen en aan de enkel.
Wie kan er last krijgen van Lichen simplex chronicus?
De huidaandoening komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Het komt wel regelmatiger voor bij vrouwen dan bij mannen.
Daarbij treedt het opvallend vaker op bij mensen met een donkere huidskleur.
Meestal begint de aandoening bij mensen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Het is ongebruikelijk voor kinderen om lichen simplex chronicus te hebben.
Wat is de oorzaak?
Over het algemeen ontstaat de huidaandoening door dwangmatig krabben en wrijven. Soms is er vooraf een oorzaak geweest voor de jeuk, zoals eczeem, een droge huid of een schimmelinfectie.
Maar ook stress, spanning en andere psychologische factoren kunnen een rol spelen. Tijdens een emotionele stressvolle periode ervaart de patiënt meestal ergens ‘jeuk’. Door hier aan te krabben ontstaan er huidbeschadigingen en bultjes. Dit jeukt opnieuw waardoor de patiënt weer een krabneiging krijgt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De dermatoloog is vaak de specialist die komt met een diagnose. Lichen simplex chronicus wordt meestal pas vastgesteld als andere aandoeningen zijn uitgesloten (bijvoorbeeld psoriasis, lichen sclerosus of lichen planus en schimmelinfectie).
Meestal wordt lichen simplex chronicus vastgesteld met het blote oog en op grond van de jeukklachten. Soms heeft de arts voor de zekerheid een huidbiopt nodig.
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling bestaat uit het herstellen van de beschadigde huid en het doorbreken van de vicieuze cirkel. De huid kan worden ingesmeerd met een vette of hydraterende zalf (bijvoorbeeld ALHYDRAN) waardoor deze niet uitdroogt. Dit voorkomt dat de huid meer gaat jeuken.
Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van ontstekingsremmende crème of zalf, zoals corticosteroïden zalf. Ook zijn injecties met corticosteroïden en lichttherapie soms een optie.
Toch blijft het doorbreken van de vicieuze cirkel, de belangrijkste behandeling. Dit is ongelofelijk moeilijk, maar niet meer krabben en wrijven is de enige manier om herstel te behouden. Hiervoor zijn speciale trainingen, maar een psycholoog raadplegen kan ook zeer goed helpen.
DermaSilk als aanvullende behandeling
Wanneer lichen sclerosus simplex zich voordoet aan de geslachtsdelen, kan DermaSilk Intimo ondergoed gebruikt worden als aanvulling op de behandeling.
Het Intimo ondergoed helpt de huid herstellen en klachten zoals jeuk, irritatie en infecties verminderen. DermaSilk ondergoed geeft alleen in het beginstadium het beste resultaat. Dus wanneer de huid nog niet heel erg verdikt is.
De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Dit doodt schadelijke schimmels en bacteriën. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging.
Heb je op Lichen simplex chronicus op andere plekken op het lichaam? Dan kun je het beste DermaSilk verbandkleding gebruiken.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.
Tips voor lichen simplex chronicus
Het is belangrijk dat de huid rust krijgt om te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om de huid zo min mogelijk te irriteren. De huidaandoening kan namelijk weer opvlammen, de klachten komen dan terug.
- Kleed je zelf niet te warm aan. Warmte kan jeuk veroorzaken.
- De huid koelen, kan jeuk tijdelijk verminderen.
- Probeer in plaats van krabben de huid in te smeren of zacht op de huid te kloppen.
- Houd je nagels kort zodat je niet in de huid kunt ‘graven’.
- Zorg ervoor dat je ook niet in de gelegenheid bent om onbewust te krabben. Bescherm de huid, met bijvoorbeeld kleding of een pleister.
- Als je merkt dat psychologische factoren een oorzaak zijn, zoek dan hulp bij een (medisch) psycholoog. De (huis)arts kan je doorverwijzen.
Last van Lichen Simplex chronicus?
DermaSilk helpt je huid herstellen.