Lichen sclerosus
Lichen sclerosus (LS) is een chronische huidziekte. Vaak gaat de ziekte gepaard met ontstekingen van de huid. De aangetaste huid wordt langzaam minder soepel, waardoor deze strak aanvoelt en wittig wordt van kleur. Het is niet erfelijk of besmettelijk.
Wat zijn de symptomen bij lichen sclerosus?
De symptomen variëren afhankelijk van het aangetaste gebied op de huid.
- Witte, scherp begrensde, soms glanzende plekken op de huid rond de geslachtsorganen en anus
- Verdunning van de huid (atrofie)
- Strak aanvoelende huid
- Jeuk en pijn aan de geslachtsdelen
- Pijn rond de geslachtsorganen en anus tijdens het naar het toilet gaan
- Kloofjes, wondjes, blaren en bloeduitstortingen
- Dyspareunie, pijn kort voor, tijdens en/of kort na de geslachts-gemeenschap
- Slaapproblemen
Vaak is er een ‘8-figuur’ zichtbaar wanneer zowel de anus als vulva is aangetast. Doordat de huid steeds minder soepel wordt, kan littekenweefsel en vergroeiing ontstaan. Bij vrouwen kan dit leiden tot verlies van de vulvaire architectuur. De clitoris wordt dan onder het voorhuidje ‘begraven’. De clitoris wordt aangetast waardoor een verminderd of zelfs pijnlijk gevoel ontstaat tijdens het vrijen.
Ook de binnenste schaamlippen kunnen gaan verkleven, kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen. De veranderingen aan de vulva kunnen leiden tot een vernauwing van de ingang van de vagina. Dit kan seksuele klachten veroorzaken.
Bij mannen kan door lichen sclerosus moeite ontstaan bij het terugtrekken van de voorhuid. Daarnaast kan de plasbuis vernauwen waardoor urineren moeilijker wordt.
De klachten die ervaren worden door de huidaandoening verschillen per persoon. Ook de intensiteit van de klachten wisselen van geen klachten tot zeer ernstige problemen.
Wat is de oorzaak?
De exacte oorzaak van lichen sclerosus is nog niet helemaal begrepen. Verondersteld wordt dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem van het lichaam zich tegen gezond weefsel richt. Er zijn ook genetische en hormonale factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van de ziekte.
Voor de nieuwste inzichten over lichen sclerosus kun je altijd informatie opvragen bij een aantal instanties, zoals:
- Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): Het NHG kan richtlijnen en informatie verstrekken over de diagnose en behandeling van lichen sclerosus.
- Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI): Biomedisch-wetenschappelijk onderzoek kan nieuwe inzichten bieden in de oorzaken en mechanismen van lichen sclerosus.
- Huidpatiënten Nederland: Deze organisatie kan informatie verstrekken over ondersteuning, advies en recente ontwikkelingen met betrekking tot huidaandoeningen.
Hoe behandel je lichen sclerosus?
De behandeling van lichen sclerosus (LS) is gericht op het verlichten van symptomen, het voorkomen van complicaties en het verbeteren van de kwaliteit van leven. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en het getroffen gebied.
Een behandeling moet worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, en daarom is een consult met een dermatoloog of een andere gespecialiseerde zorgverlener aan te raden. Ga niet zelfmedicatie proberen zonder professioneel advies.
Enkele veelgebruikte behandelopties zijn:
- Topische corticosteroïden: Het gebruik van corticosteroïde crèmes of zalven is vaak de eerste lijn van behandeling. Deze medicijnen kunnen ontstekingen verminderen, jeuk verlichten en de huidconditie verbeteren. Sterkte en duur van het gebruik worden bepaald door de arts.
- Immunomodulatoren: Tacrolimus en pimecrolimus zijn immunomodulerende zalven die soms worden voorgeschreven, vooral in gevallen waar corticosteroïden minder geschikt zijn.
- Hormoontherapie: Bij postmenopauzale vrouwen kan lokale oestrogeentherapie helpen de symptomen te verminderen.
- Controles: Omdat lichen sclerosus het risico op complicaties, zoals littekenvorming en vernauwing van de genitale opening, kan verhogen, is regelmatige controle door een zorgverlener belangrijk.
- Chirurgische ingrepen: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn, vooral bij ernstige littekenvorming. Dit kan onder meer het verwijderen van littekenweefsel omvatten.
- Hygiënemaatregelen: Het handhaven van een goede hygiëne, vermijden van irriterende stoffen en het gebruik van zachte, ongeparfumeerde producten kunnen helpen om irritatie te verminderen.
Vul de behandeling aan met DermaSilk
ls aanvulling op de behandeling kan DermaSilk Intimo de klachten verlichten. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen.
De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Dit doodt schadelijke bacteriën en schimmels. Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.
Last van lichen sclerosus?
DermaSilk helpt je huid herstellen.