Acne
Acne, kort voor acne vulgaris, is de medische benaming voor jeugdpuistjes. Het ontstaat meestal op plekken van het lichaam waar de huid de meeste talgkliertjes heeft, zoals gezicht, borst en rug. De aandoening heeft niks te maken met een slechte hygiëne en is niet besmettelijk.
Wat zijn de symptomen?
Enkele veelvoorkomende symptomen van acne zijn:
- Puistjes (comedonen): Dit zijn kleine, met talg en dode huidcellen gevulde poriën. Er zijn twee hoofdtypen comedonen: gesloten comedonen (whiteheads) en open comedonen (blackheads).
- Papels: Rode, ontstoken bultjes die vaak gevoelig zijn bij aanraking. Ze zijn het gevolg van ontstoken comedonen.
- Pustels: Kleine, met pus gevulde bultjes met een rode basis. Ze kunnen vergelijkbaar lijken met puistjes maar hebben een witte of gele kop.
- Knobbeltjes: Grotere, harde bulten die zich onder het oppervlak van de huid bevinden en vaak pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer een ontsteking zich dieper in de huid uitbreidt.
- Cysten: Diepe, met pus gevulde holtes onder de huid. Cysten zijn vaak pijnlijk en kunnen littekens veroorzaken.
- Roodheid en ontsteking: Acne gaat vaak gepaard met roodheid en ontsteking van de aangetaste huidgebieden.
- Littekens: Herhaalde ontstekingen en manipulatie van puistjes kunnen leiden tot littekens, die variëren in vorm en ernst.
Acne uit zich meestal in het gezicht, op de rug of borst. Meerdere lichaamsdelen kunnen tegelijkertijd worden aangedaan. Eventueel kunnen er door hevige ontstekingen of door veelvuldig uitknijpen van puistjes ook littekens ontstaan.
Wie is er gevoelig voor om het te krijgen?
Bijna iedereen krijgt in de puberteit last van acne. Meestal is dit tussen de leeftijd 12 en 25 jaar. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen. Een bijzondere, zeer hevige vorm van acne is acne conglobata. Deze vorm komt vaker voor bij mannen en uit zich meestal na het twintigste levensjaar.
Vormen van acne kunnen ook eerder of later ontstaan. Enkele vormen hiervan zijn baby-acne en volwassenen acne (ance tarda). Op latere leeftijd hebben vaker vrouwen dan mannen last van acne.
Tip: DermaSilk helpt de acnehuid te herstellen
Wat is de oorzaak?
Bij acne is er sprake van een verstopte of ontstoken talgklier en van de huid eromheen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne. De meest prominente factor is de hormoonhuishouding.
In de pubertijd verandert de huid en talgproductie onder invloed van hormonen. Er wordt meer talg geproduceerd en de afvoergangen van de talgklieren worden nauwer. Hierdoor ontstaan ophopingen en verstoppingen.
Mee-eters zijn erg kenmerkend voor acne. Ze ontstaan door talgophopingen en bijkomende vetzuren. Er zijn twee soorten mee-eters. oppervlakkige, open, zwarte mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten, witte mee-eters (witte comedonen).
De talgklier kan erg opzetten door de opgehoopte talg en de irriterende vetzuren. Uiteindelijk kan de klier scheuren. Hierdoor komen de irriterende stoffen onder de huid terecht, waarnaar het gaat ontsteken. Dit veroorzaakt rode pukkels en puistjes.
Sommige vormen van acne kunnen worden veroorzaakt door factoren van buitenaf. Vaak gaat het dan om stoffen die de talgklieren doen verstoppen. Hierbij kun je denken aan bepaalde cosmetica, maar ook oliehoudende of chemische producten die gebruikt worden bij sommige beroepen.
Daarnaast kan ook druk en wrijving acne verergeren. Denk hierbij aan de banden van een helm. Tenslotte zijn er ook geneesmiddelen die acne kunnen veroorzaken of verergeren.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat acne wordt veroorzaakt door weinig wassen, stress, voedsel, vitamine tekort (vitamine e), roken of transpiratie.
Wat is de manier om acne te behandelen?
Er zijn meerdere behandelmethodes om acne te verminderen. Toch blijft het een chronisch probleem dat uiteindelijk vanzelf overgaat. Welke methode het meest geschikt is ligt aan de symptomen die de patiënt heeft. Meestal is het effect pas zichtbaar na 1 tot 3 maanden.
De methodes bestaan uit twee groepen: middelen om te smeren en middelen om te slikken. Enkele voorbeelden van middelen om te smeren zijn Benzoylperoxide, Tretinoïde, Adapaleen en lokale antibiotica. Voorbeelden van middelen om te slikken zijn antibiotica, de anticonceptiepil en Isotretinoïne (Roaccutane).
Let op! Aan een aantal van deze middelen hangen gezondheidsrisico’s vast. Bespreek deze goed met de behandelend arts voordat je deze begint te gebruiken.
Vul de behandeling aan met DermaSilk
Als extra aanvulling op de behandeling kun je DermaSilk medische verbandkleding gebruiken. Bij acne is het belangrijk dat de huid tot rust kan komen en kan blijven ademen. Warmte en wrijving kunnen acne verergeren. Daarnaast is het belangrijk om bacteriële groei tegen te gaan om infecties te verminderen.
DermaSilk kleding helpt de huid tot rust te komen. De stof werkt als een extra huidlaag die beschermt tegen mogelijke verwondingen door krabben. De zijden vezels zijn lang, glad en zacht, waardoor de stof niet op de huid schuurt, wrijft of prikt. Daarnaast heeft de kleding een antibacteriële werking dat ervoor zorgt dat bacteriën worden vervormd waardoor de jeuk snel verdwijnt.
De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen
Aanvullende tips tegen acne
Wanneer je last hebt van acne zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de huid te laten herstellen.
- Laat de huid met rust. Dep de natte huid droog. Ga niet overmatig wassen, wrijven of masseren. Dit zorgt alleen maar voor meer irritatie, waardoor de acne verergerd. Ga ook niet aan je acne krabben, peuteren of knijpen. Dit kan lelijke littekens veroorzaken.
- Ga niet te veel in de zon zitten of lopen. Enig zonlicht kan acne tijdelijk verminderen, maar er zitten risico’s aan zonlicht. Bescherm je huid daarom goed tegen de zon, vooral als je bepaalde behandelingen ondergaat (isotretinoïne en bepaalde antibiotica).
- Door het gebruik van middeltjes tegen acne kan een droge huid ontstaan. Smeer daarom de huid in met een niet te vette, hydraterende crème. Vette crèmes kunnen juist puistjes stimuleren.
- Gebruik make-up waarbij de huid kan blijven “ademen”. Meestal zijn deze producten op waterbasis. Zorg dat je de make-up op de juiste manier aanbrengt en reinig elke dag goed.
- Sommige medicijnen kunnen zorgen voor meer acne. Dit zijn onder andere androgenen, anabole steroïden en cortison, maar ook lithiumzouten, jodide en danazol. Overleg met je huisarts of er eventueel een alternatief is voor het middel dat je gebruikt.
- Er is niet genoeg bewijs dat voedsel een rol speelt bij het krijgen of verergeren van acne. Het is daarom niet nodig om een dieet te volgen. Wel zou je bij jezelf kunnen nagaan of de acne verergerd door sommige voedingsmiddelen, en deze vermijden.
- Tenslotte, schakel niet steeds tussen geneesmiddelen. Als één middel niet werkt, is het vaak verstandiger om er nog een geneesmiddel aan toe te voegen. Acne wordt namelijk vaak veroorzaakt door meerdere factoren, waardoor combinatiebehandelingen nodig zijn.