Schimmelinfectie
In ons lichaam en op onze huid leven bacteriën en schimmels in een natuurlijk evenwicht. Zij helpen ons gezond te blijven. Maar soms wordt het evenwicht verstoord. Op dat moment kunnen bepaalde schimmels gaan overheersen. Er ontstaat een (genitale) schimmelinfectie.
Wat zijn symptomen van een schimmelinfectie?
De symptomen van een schimmelinfectie variëren afhankelijk van het type schimmel en het getroffen gebied. Enkele algemene symptomen die kunnen optreden bij verschillende soorten schimmelinfecties, zijn:
- Jeuk: Een veelvoorkomend symptoom van schimmelinfecties is jeuk op de getroffen huid of in het aangetaste gebied.
- Roodheid: De huid kan rood worden op de plaats van de infectie.
- Schilfering: De huid kan schilferig worden, vooral rond de randen van de geïnfecteerde gebieden.
- Zwelling: Schimmelinfecties kunnen leiden tot zwelling van de getroffen huid of weefsels.
- Pijn of ongemak: Afhankelijk van de ernst en locatie van de infectie kan er pijn of ongemak optreden.
- Veranderingen in de nagels: Bij nagelschimmel kunnen de nagels verkleuren, verdikken, broos worden of zelfs loslaten.
- Vaginale symptomen: Vaginale schimmelinfecties bij vrouwen kunnen symptomen veroorzaken zoals jeuk, een witte afscheiding en pijn tijdens het plassen.
- Mondinfecties: Schimmelinfecties in de mond, zoals spruw, kunnen leiden tot witte laesies op de tong, het tandvlees en de binnenkant van de wangen, evenals pijn en moeite met slikken.
- Hoofdhuidsymptomen: Bij een schimmelinfectie op de hoofdhuid (zoals ringworm) kunnen symptomen zijn haarverlies, jeuk en schilfering.
Lees verder: symptomen van candida bij de man
Lees verder: symptomen van candida bij de vrouw
Wie kan een schimmelinfectie krijgen?
Iedereen kan een genitale schimmelinfectie krijgen. Het komt wel vaker voor bij vrouwen. Bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. De aandoening kan voorkomen op elke leeftijd.
Wat is de oorzaak van een schimmelinfectie?
In het geval van een candida-schimmelinfectie, kan het eten van suikers een rol spelen. Candida heeft namelijk suiker nodig om te kunnen groeien. Hoe meer suiker je eet, hoe meer kans je hebt op een candida infectie. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op een candida infectie.
Daarnaast kunnen schimmels goed gedijen wanneer het afweersysteem minder goed werkt. Bijvoorbeeld wanneer je een antibiotica kuur hebt genomen, bepaalde medicatie slikt of veel stress hebt.
Schimmelinfecties worden meestal niet veroorzaakt door slechte hygiëne. In tegendeel zelfs, wassen met zeep en speciale spoelingen kunnen de huid en slijmvliezen irriteren waardoor de schimmel de kans krijgt te groeien.
Bij vrouwen met terugkerende schimmel (candida) infecties is er vaak sprake van vaste periodes waarin de infectie terugkomt. Meestal een vaste week in de menstruatiecyclus. In het geval van candida komt dit omdat de schimmel goed groeit op momenten wanneer het oestrogeenpeil hoog is. Dit is ook de reden waarom candida infecties vaak voorkomen bij zwangere vrouwen.
Schimmelinfecties zijn geen seksueel overdraagbare ziekte. Ook worden ze in de medische wereld niet gezien als een besmettelijke ziekte.
Toch kunnen de meeste schimmels wel ‘smetten’ waardoor er nieuwe plekken ontstaan. Ook kan het worden overgedragen, maar alleen als je partner ook een zwakker afweersysteem heeft.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt de eerste keer meestal gesteld door de huisarts. Vaak kan de diagnose gesteld worden op basis van de klachten, de soort afscheiding en een klinisch (lichamelijk) onderzoek van het slijmvlies.
Bij terugkerende klachten wordt er soms een kweek afgenomen. Er kan verder onderzoek nodig zijn naar de onderliggende problemen.
Hoe wordt een schimmelinfectie behandeld?
Schimmelinfecties gaan vaak vanzelf over. Als je veel of vaak last hebt van een schimmelinfectie kan de huisarts medicijnen voorschrijven of je kunt deze zelf kopen zonder recept. Het gaat dan vaak om een vaginale capsule of crème. In sommige gevallen kunnen orale (om te slikken) tabletten worden voorgeschreven.
Let wel goed op welke medicatie je inneemt. Niet elk antischimmelmiddel kan gecombineerd worden met andere medicatie. Overleg daarom eerst met de huisarts of apotheker en lees de bijsluiter goed door.
In het geval van terugkerende schimmelinfecties kan de huisarts kuren voorschrijven ter preventie.
Vul de behandeling aan met DermaSilk ondergoed
DermaSilk Intimo ondergoed kan gebruikt worden bij terugkerende schimmelinfecties als aanvulling op de behandeling die de huisarts je voorschrijft. De Intimo onderbroeken helpen de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen. De collectie bestaat uit ondergoed voor vrouwen, heren en kinderen.
De onderbroeken hebben een antibacteriële werking vanwege het toegevoegde AEGIS molecuul. Het doodt schimmels en bacteriën Daarnaast beschermt de zachte, zijde stof de huid tegen beschadiging. De werking van DermaSilk is wetenschappelijk bewezen.
Last van een schimmelinfectie?
DermaSilk helpt je huid herstellen.