Sclerodermie
Sclerodermie, soms aangeduid als systemische sclerose, is een reumatische aandoening. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gezond weefsel aanvalt. Hierdoor ontstaan ontstekingen en verhardingen van het bindweefsel.
Hoe ontstaat sclerose?
De exacte oorzaak van deze aandoening is onbekend. Wel weten we dat sclerose een auto-immuunaandoening is. Dat betekent dat het gezonde bindweefsel door het afweersysteem wordt aangevallen. Hierdoor krijg je last van ontstekingen. Er lijkt geen erfelijke component betrokken te zijn bij deze ziekte.
Sclerodermie is te onderscheiden in twee vormen:
- Systemische sclerose
- Lokale sclerodermie
Wat zijn de symptomen van systematische sclerose?
Deze vorm tast niet alleen de huid, maar ook interne organen aan. Aantasting van interne organen kan leiden tot een verschillende soorten symptomen en complicaties. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen met longen, hart, nieren en het spijsverteringsstelsel zijn.
Deze symptomen variëren sterk van persoon tot persoon. Iemand hoeft dus niet van elk van onderstaande klachten last te ervaren. Veel voorkomende klachten van systemische sclerodermie zijn:
- Huidveranderingen: Zoals bij gelokaliseerde sclerodermie, kan systemische sclerose leiden tot verdikking en verharding van de huid. Dit kan zich over het hele lichaam verspreiden.
- Raynaud-fenomeen: Dit is een veelvoorkomend symptoom waarbij de bloedvaten in de vingers en tenen zich samentrekken in reactie op kou of stress, wat zorgt voor verminderde bloedtoevoer naar deze gebieden. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en veranderingen in de kleur van de huid (wit, blauw, rood).
- Gewrichts- en Spierpijn: Veel mensen met systemische sclerose ervaren pijn en stijfheid in gewrichten en spieren.
- Gastro-intestinale Problemen: Systemische sclerose kan het spijsverteringsstelsel aantasten. Dit zorgt voor slikproblemen, brandend maagzuur, buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie.
- Longproblemen: Littekenvorming in de longen (longfibrose) kan optreden, wat ademhalingsproblemen, kortademigheid en een droge hoest kan veroorzaken.
- Hartproblemen: Systemische sclerose kan het hart aantasten, wat kan leiden tot verharding van de hartspier en problemen met de bloedvaten. Dit zorgt vaak voor hartkloppingen, pijn op de borst en kortademigheid.
- Nierproblemen: Aantasting van de nieren, wat kan leiden tot hoge bloeddruk en nierfalen.
- Vermoeidheid: Ernstige vermoeidheid, wat het dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden.
Wat zijn de symptomen van lokale sclerodermie?
Deze vorm, die ook wel wordt aangeduid als morfea, omdat dit de meest bekende vorm er van is, beïnvloedt voornamelijk de huid en is over het algemeen minder ernstig. Het kan leiden tot plekken met verdikte of verharde huid, maar tast doorgaans niet de interne organen aan.
De veel voorkomende klachten van lokale sclerodermie zijn:
- Verdikking of verharding van delen van de huid
- Veranderingen in de kleur van de huid
- Bewegingsbeperking (gelokaliseerde sclerodermie zich in de buurt van gewrichten ontwikkelt)
- Gezichtsbetrokkenheid: In sommige gevallen kan gelokaliseerde sclerodermie het gezicht aantasten
- Haarverlies: Haarverlies kan optreden op de aangetaste gebieden van de huid
- Jeuk en Pijn: Sommige mensen ervaren jeuk of pijn op de harde plekjes.
De ernst van de klachten kunnen net als bij systemische sclerose per persoon verschillen. In het geval van systemische sclerose kunnen ook andere organen worden aangedaan.
Wie kan er gevoelig zijn voor sclerodermie?
De aandoening is zeldzaam. In Nederland hebben ongeveer 3000 mensen het. En deze zeldzame bindweefselziekte komt vaker voor bij vrouwen. Meestal uit het zich tussen het dertigste en vijftigste levensjaar.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het is soms lastig om de diagnose systemische sclerose vast te stellen. Dit komt omdat in het begin de symptomen niet specifiek zijn voor de aandoening. Meer kenmerkende symptomen, zoals verstrakking van de huid, uiten zich vaak later.
Meestal wordt de diagnose vastgesteld op basis van je klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. De arts stelt een behandeling voor op basis van jouw klachten.
Is er een behandeling voor sclerose?
Er bestaat geen specifieke genezing voor sclerodermie. De behandeling is vaak gericht op het beheersen van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld via medicijngebruik of fysiotherapie en ergotherapie
Voor uitgebreide informatie over alle opties en overwegingen kan een medisch specialist, bijvoorbeeld een reumatoloog, daarover informeren.
Hoe kan DermaSilk helpen?
Bij sommige vormen van sclerose kan DermaSilk verbandkleding gebruikt worden.
Wanneer de huid kwetsbaar is door een huidaandoening kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals jeuk, roodheid en pijn. Daarnaast is de huid vaak gevoeliger voor bacteriële- en schimmel infecties. Het is van belang dat de balans van de huid en natuurlijke huidflora worden hersteld.
DermaSilk verbandkleding is speciaal gemaakt om hierbij te helpen. De stof, gemaakt van 100% natuurzijde, is zacht. Hierdoor schuurt, wrijft en prikt deze niet op de huid. Daarnaast beschermt het tegen mogelijke verwondingen door krabben.
De antibacteriële en schimmeldodende werking van de kleding komt van het verwerkte AEGIS molecuul. Het molecuul breekt de celmembranen van schimmels en bacteriën wanneer deze in contact komen met de stof. Hierdoor hebben ze geen kans om verder te groeien.
Ook de verbandmiddelen van BinaMed Zilverkleding zijn een goede aanvulling op de behandeling van sclerose.
Informatie over sclerodermie
Voor meer informatie over systemische sclerose kun je terecht op de website van ReumaNederland of bij je behandelend arts.
Last van Sclerodermie?
DermaSilk helpt je huid herstellen.
Lees verder...
Epidermis bullosa
Lees meer overLichen sclerosus
Lees meer overLichen simplex chronicus
Lees meer over